wtorek, 13 listopada 2012

Łódeczki jabłkowo-cynamonowe


Jabłka w niemowlęcej diecie polecać nie trzeba, ale tym razem jest w troszkę nietypowej odsłonie:) Łódeczki podawane na ciepło, z dodatkiem jogurtu, to pyszny deser, który już samym swoim zapachem zwabi domowników do kuchni! Przepis zaczerpnięty został z książki kucharskiej "Bobas Lubi Wybór".

Składniki:
jabłko (ok.1 sztuki na osobę)
masło do smażenia
cynamon, goździki

Wykonanie:
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na 8-12 łódeczek i oprószyć cynamonem. Na patelni rozpuścić masło, dodać do niego kilka goździków (dzięki temu łódeczki mają korzenny smak i piękny zapach). Smażyć łódeczki na rozgrzanym maśle, obracając co jakiś czas, aż nie staną się półmiękkie (ok.15 min).

Jeśli łódeczki zbytnio nam rozmiękną dziecko nie da rady chwycić ich w rączkę. Świetnym sposobem na "uratowanie" sytuacji jest rozsmarowanie ich wtedy np. na waflu ryżowym!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz