wtorek, 13 listopada 2012

Kasza jaglana z jabłkami i daktylami



Przyznam szczerze, że kasza w naszym domu gości od niedawna... Dopiero z odkryciem BLW odkryłam, że kasza jest nie tylko gryczana i nie tylko do gulaszu. Odkryłam też, że może być fantastycznym śniadaniem! Dziś jaglana - polecam:)

Składniki (na 2 os dorosłe + 1 dziecko):
pół szklanki kaszy jaglanej
szklanka wody
jabłko
8 daktyli
cynamon
wiórki kokosowe
 
Wykonanie:
Kaszę jaglaną przepłukać na sitku zimną,a następnie gorącą wodą. Jabłko obrać i drobno pokroić, daktyle posiekać. Kaszę zalać wodą i zagotować.Kiedy kasza napęcznieje dodać jabłko, daktyle oraz cynamon. Gotować ok. 15-20 minut. Gotową posypać wiórkami kokosowymi.

Jeśli część kaszy po śniadaniu zostanie, można schować ją do lodówki, stanie się wtedy bardziej klejąca. Na przekąskę będzie można uformować z niej kulki i podać np. z musem owocowym:)

2 komentarze:

  1. Wyglada pysznie- musze sprobowac. Faje przepisy i apetyczne zdjecia. Napewno bede zagladac. Zapraszam na nasz blog BLW.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo Asiołek:) Już zaglądałam do Ciebie i z pewnością jeszcze zajrzę! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń