Takie muffinki są świetną przekąską, bardzo smaczną, prostą do zrobienia, a przy tym o wiele zdrowszą do tak popularnych biszkoptów czy innych słodkich, sklepowych ciasteczek! Ale uwaga - znikają w błyskawicznym tempie w brzuchach domowników:)
Składniki:
150 g mąki (ja daję pól na pół - białą i pełnoziarnistą, ale można też użyć tylko jednej z nich)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
60 g masła
4 duże bardzo dojrzałe banany
2 duże jaja
Mąką przesiać do miski, zrobić zagłębienie w środku, dodać cynamon i proszek do pieczenia.
Rozpuścić masło w rondelku. W 2 misce rozgnieść banany na gładką masę.
Dodać rozbełtane jajka, roztopione masło, wymieszać. Wlać mokre składniki do
suchych, delikatnie wymieszać i rozłożyć do foremek. Piec 10-15 min w 190 stopniach
Przepis pochodzi z "Książki kucharskiej. Bobas lubi wybór".
Dziękuję za przepis. Zamiast proszku dałam sodę i też bardzo fajnie wyszły. PozdrawiaM.
OdpowiedzUsuń