Eksperymentów gofrowe trwają u nas w najlepsze. Powstały już m.in.: gofry owsiane, jaglane, na soku jabłkowym, korzenne, warzywne....Dziś kolejny sukces - gorfry z serka homogenizowanego! Chrupiące, sycące i smaczne - idealne np. na śniadanie:)
Składniki:
150g serka homogenizowanego
4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
1 łyżka syropu klonowego
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Serek homogenizowany wymieszać dokładnie z mąką, dodać jajko, odrobinę proszku do pieczenia i syropu klonowego. Ciasto (dość gęste) wylewać do dobrze rozgrzanej gofrownicy i smażyć aż do osiągnięcia porządanego koloru i stopnia wypieczenia. Najlepiej smakują ciepłe!
wykorzystałam dziś serki do upieczenia babki:) Twój przepis na gofry bardzo mi się podoba, musze kiedyś wypróbować!
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie, ale babka na serkach też brzmi bardzo ciekawie:) Mój ser miał być podstawą sernika, ale się nie uchował w lodówce;)
UsuńPyszne, choć moje nie wyszły chrupiące ;) świetna alternatywa dla placków i w sytuacji gdy nie wiadomo co zrobić z niedojedzonym serkiem 😂
OdpowiedzUsuń