Pieczenie i dekorowanie pierniczków to nasza świąteczna tradycja:) Uwielbiam dom pachnący korzennym ciastem! I, mimo, iż przepis nie jest odpowiedni dla niemowlęcia (ze względu na miód i cukier) umieszczę go tutaj, bo uważam, że jest rewelacyjny. Pochodzi jeszcze z czasów mojej podstawówki, gdzie w ramach zajęć piekłyśmy i dekorowałyśmy, co roku, ogromną ilość takich pierniczków. Były one potem wysyłane chyba do jakiegoś domu pomocy społecznej, a my miałyśmy satysfakcję, no i frajdę z pieczenia i z podjadania:)
Składniki:
1 kg mąki
1 szklanka cukru
2 jaja
1 margaryna
2 paczki przyprawy do pierników
25 dkg miodu
2 łyżeczki sody
Przygotowanie:
Składniki:
1 kg mąki
1 szklanka cukru
2 jaja
1 margaryna
2 paczki przyprawy do pierników
25 dkg miodu
2 łyżeczki sody
Przygotowanie:
Z
1/2 szklanki cukru robimy karmel - gotujemy cukier w rondelku, po zbrązowieniu dodajemy niewielką ilość gorącej wody, następnie dodajemy miód,
na końcu niecałą kostkę margaryny. Do miski wsypać niecały
kilogram mąki i przyprawy do pierników - wymieszać. Na talerz wbić
jajka, dodać 1/2 szklanki cukru i roztrzepać widelcem. Sodę zalać
niewielką ilością ciepłej wody, wymieszać. Do miski z mąką dodać jajka z
cukrem, sodą - wymieszać. Na końcu wlać karmel i wyrobić ciasto. Wybić
je (energicznie uderzając ciastem o stół). Stół lekko posypać mąką, rozwałkować
ciasto, wykrawać foremkami. Blachę posmarować tłuszczem, lekko posypać
mąką. Piec pierniczki w piekarniku w temp ok 180 stopni około 5 minut.
My tez juz zrobilismy pierniczki, tylko jeszcze udekorowac musze. No chyba, ze puszka jest juz pusta, bo Lulu co chwila podjada... Moze nie bedzie czego dekorowac. A wlasnie zagniotlam ciasto na kruche ciasteczka, ktore tradycyjnie u nas sie w domu robilo. Tradycje pierniczkow wprowadzilam sobie sama rok temu. Smacznych i pachnacych Swiat wam zycze :-)!
OdpowiedzUsuńWidzę że świąteczne pierniczki udały się wszystkim
OdpowiedzUsuń:-)