Gofry owsiane w kolejnej odsłonie:) Tym razem nie na słodko, ale w wersji bardziej wytrawnej, która pozwala przemycić trochę warzyw w atrakcyjnej formie. Zamiast pietruszki i papryki można użyć szpinaku, oliwek, marchewkowego puree lub tego co wyobraźnia Wam podpowie.
Składniki:
1 szklanka mąki owsianej (mąkę owsianą można w
prosty sposób zrobić przy użyciu młynka do kawy i płatków owsianych,
ale można też kupić gotową)
1 szklanka mleka
1 jajko
0,5 łyżeczki sody
szczypta soli
łyżeczka oregano
trochę świeżo zmielonego pieprzu
słodka papryka w proszku
czerwona papryka drobno pokrojona
natka pietruszki
50 g rozpuszczonego klarowanego masła lub 50 ml oleju np. słonecznikowego
Przygotowanie:
Rozgrzać
gofrownicę. Mąkę połączyć z sodą, dodać mleko, żółtko i
masło, a następnie zmiksować do momentu, kiedy składniki się połączą.
Dodać białko ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszać. Dodać przyprawy, paprykę i pietruszkę, ponownie delikatnie zmieszać. Wylać cienką
warstwę na gofrownicę.Piec do momentu aż gofry będą rumiane (około 5
minut, ale czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy).
Gofry
wychodzą chrupiące, a z podanej ilości składników wychodzi około sztuk.
Podstawowy przepis można modyfikować i dodawać do ciasta różne dodatki,
można zmienić także rodzaj mąki na orkiszową lub pszenną. U nas dziś
także gofry owsiane z karobem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz