Dziś kolejna odsłona czerwonej soczewicy, tym razem w postaci pasty z
serem feta i czosnkiem. Soczewica, podobnie jak inne rośliny
strączkowe, ma wiele wartości odżywczych i z pewnością warto ją włączyć
do diety dziecka i swojej. Jest m.in. źródłem dobrze przyswajalnego
białka, potasu czy kwasu foliowego. Czerwona soczewica jest jej
najpopularniejszym gatunkiem. Właściwie jest to soczewica brązowa,
pozbawiona łupin, dzięki czemu jest łatwiej przyswajalna. Nie trzeba jej
namaczać, łatwo się rozgotowuje, dzięki czemu jest świetnym składnikiem
past czy zup.
Składniki:
0,5 szklanki suchej soczewicy
0,5 kostki sera feta
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Soczewicę
gotować ok.15 minut, odsączyć na sicie, wystudzić. Do soczewicy dodać
pokruszony ser feta i czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie
zblendować na gładką masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz