piątek, 30 stycznia 2015

Placuszki z dyni

Pięknie pomarańczowe, lekko rozgrzewające placuszki z dyni są ciekawą alternatywą dla typowych naleśników czy racuchów. Szybkie do zrobienia i zdrowe placuszki mogą urozmaicić jesienne czy zimowe posiłki. U nas dziś na śniadanie! Córka Średnia wciągnęła ich całą górę, niewiele udało mi się uratować i podegustować osobiście;)


Składniki:
2 szklanki startej dyni
1 szklanka mąki orkiszowej
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka brązowego cukru

Przygotowanie:
Dynię obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (nie odsączać jej). Dodać mąkę, jajko, cynamon, imbir i odrobinę brązowego cukru. Składniki wymieszać lub krótko zblendować. Placuszki formować łyżką i smażyć je po obu stronach na patelni. Można smażyć je na oleju (wtedy z pewnością są smaczniejsze), jednak ja wolę zdrowszą wersję i oleju do smażenia placuszków nie używam.

Placuszki można podać na przykład z jogurtem i podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz